2

WITNESSES OF WAR

2020

Op verzoek van het het Nationaal Comité 4 en 5 mei portretteerden journalist Maarten Dallinga en ik vijf ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog voor het NC Magazine. Wat als je wél een oorlog hebt meegemaakt? Wat doet dat met je gedachten over vrijheid, met je oordeel over de betekenis ervan, het belang en de kwetsbaarheid? Die vragen moeten we blijven stellen aan de getuigen. Zij hebben ervaren hoe het is om situaties mee te maken die zo surrealistisch beestachtig zijn dat je later denkt: was dit echt of was het slechts een nare droom? Nee, het was echt. En dat doet iets met je gevoel over vrijheid, blijkt uit deze persoonlijke verhalen. De gesprekken hebben gemaakt dat 75 jaar vrijheid voor ons nog meer is gaan betekenen.

 

Text & research: Maarten Dallinga (www.maartendallinga.nl/)

Fotografie: Daniel Niessen

Idee: Maarten Dallinga & Daniel Niessen

 

Marie Blommaert 4 copy
Marie Blommaert 3

‘Ik doe wat ík wil’

Marie Verbraeken-Blommaart (99)

Marie Verbraeken-Blommaart uit Westzaan smokkelde als twintiger voedselbonnen voor onderduikers en werd opgepakt. Ze overleefde Kamp Haaren en Kamp Vught. Als kampgevangene smokkelde ze in de zomen van kleding kleine briefjes met boodschappen naar familie.

 

Kees van Hattem 2

‘Het moet licht zijn’

Kees van Hattem (89)

Kees van Hattem uit Bennebroek woonde vlak bij het Muiderpoortstation in Amsterdam en zag daar duizenden Joden weggevoerd worden. Ook zijn vriendje Loekie was er ineens niet meer.

 

 

Kees van Hattem 3
Virry de Vries 1 copy

‘Er is ook een gisteren’

Virry de Vries Robles (87)

Virry de Vries Robles uit Amsterdam werd als elfjarige naar Westerbork gedeporteerd. Vlak voordat ze naar Bergen-Belsen zou vertrekken, werd ze uit de trein gehaald. In een leeg gehold boek kon zij spullen smokkelen.

 

2.12
Kees van Hattem 7 copy
Joost van Bodegom 5 copy.
Henny Dormits 3 online

‘Alleen thuis zijn is heerlijk’

Henny Dormits (90)

Henny Dormits (90) werd samen met haar ouders en zus weggevoerd naar Westerbork en later naar Theresienstadt. Er zijn 65 familieleden van haar vermoord in Sobibor.

2
3
7
magazine